Προκλητική ατιμωρησία δικαστώνTης Ιωαννας Μανδρου
Πρωτοφανή φαινόμενα εκτεταμένης ατιμωρησίας δικαστών και εισαγγελέων, που δεν ανταποκρίνονται ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, προκαλούν πρόσθετη επιβάρυνση στο ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί στη Δικαιοσύνη, όπου πια η λειτουργία της έχει «χτυπήσει» κόκκινο. Τα δεδομένα που προκύπτουν από τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών, ξεπερνούν κατά πολύ την επιεική μεταχείριση και τη συντεχνιακή λογική, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην απονομή δικαιοσύνης στους πολίτες. Δεκάδες είναι οι αποφάσεις απαλλαγής δικαστών και εισαγγελέων που δεν εργάζονται καν, δεν εκδίδουν αποφάσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα και φθάνουν στο σημείο να μην ανεβαίνουν καν στις έδρες των δικαστηρίων, επικαλούμενοι, την τελευταία στιγμή, πόνους στη μέση ή συνηθισμένες ασθένειες των παιδιών τους!
Τα περιστατικά που φέρνει στο φως η «Κ» είναι σε ορισμένες περιπτώσεις τόσο προκλητικά, που δεν αφήνουν περιθώρια παρά μόνο για έντονες επικρίσεις και για διαπιστώσεις για ύπαρξη φαινομένων παραλυτικού τύπου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μια λειτουργία όπως η δικαστική, με θεσμική βαρύτητα και τεράστια σημασία για την ευνομία των πολιτών αλλά και την ομαλή οικονομική δραστηριότητα σε συνθήκες κρίσης. Η πλειονότητα των δικαστών και των εισαγγελέων που αγωνίζονται να διεκπεραιώσουν τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων, προβληματισμένοι και έκπληκτοι παρακολουθούν την ατιμωρησία εκείνων που δεν εργάζονται, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον θέτουν θέμα αλλαγής της πειθαρχικής στάσης στην αντιμετώπιση όσων δεν έχουν συναίσθηση του καθήκοντός τους.
Ενδεικτικά περιστατικά Η παράθεση ορισμένων μόνον αποφάσεων από τα Πειθαρχικά Συμβούλια της Δικαιοσύνης είναι ενδεικτική του κλίματος εκτεταμένης ατιμωρησίας.
– Πρωτοδίκης παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό για καθυστέρηση στην παράδοση αποφάσεων ούτε μία ούτε δύο, αλλά 14 φορές! Υπήρξαν περιπτώσεις, που χρειάστηκε περισσότερο από ενάμιση χρόνο για να θεωρήσει αποφάσεις που είχαν ήδη εκδοθεί! Από τις 14 φορές που έφθασε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, τις περισσότερες απηλλάγη. Κι ενώ απασχολεί συνεχώς το Πειθαρχικό από το 2003, μόλις πρόσφατα παραπέμφθηκε με το ερώτημα της οριστικής παύσης, που όμως δεν έγινε δεκτό και του επιβλήθηκε τελικά προσωρινή παύση για 10 μόνον ημέρες!
– Εισαγγελέας Πρωτοδικών παραπέμφθηκε για καθυστέρηση 172 προκαταρκτικών υποθέσεων, 60 προανακριτικών, ενώ επέστρεψε ανεπεξέργαστες, μετά από μεγάλο διάστημα, 785 δικογραφίες! Το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο της επέβαλε μικρό πρόστιμο, ίσο με τις αποδοχές της 20 ημερών, ενώ η ίδια εισαγγελέας είχε και άλλες εμπλοκές με το Πειθαρχικό, γιατί δεν πήγε να δικάσει σε ακροατήρια, επικαλούμενη πόνους στη μέση την τελευταία στιγμή, ενώ είχε και πειθαρχικές αναφορές για αναξιοπρεπή συμπεριφορά στους ενοίκους της πολυκατοικίας όπου διαμένει…
– Ειρηνοδίκης παραπέμφθηκε εννιά φορές στο Πειθαρχικό, γιατί εξέδιδε αποφάσεις μετά δύο χρόνια(!) προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη σε πολίτες που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και, βέβαια, η αντιμετώπισή της ήταν συνήθως απαλλαγή ή απλή επίπληξη. Μόνο μία φορά τής επιβλήθηκε πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές της 10 ημερών, το οποίο, όμως, όπως κρίθηκε, έπρεπε να το καταβάλει σε τρεις δόσεις! Η εν λόγω δικαστική λειτουργός επικαλέστηκε για τις τεράστιες καθυστερήσεις το διαζύγιό της και τις παιδικές (συνήθεις) ασθένειες του παιδιού της!
– Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών απηλλάγη από το Πειθαρχικό, αν και άφησε ανεπεξέργαστες περί τις 416 μηνύσεις, 414 προανακριτικές δικογραφίες και πλήθος άλλες για περισσότερο από ενάμιση χρόνο που υπηρέτησε σε νησί, επικαλούμενη (και έγινε δεκτό το επιχείρημά της!), ότι παρακολουθούσε το δεύτερο έτος μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
– Πρόεδρος Πρωτοδικών, αν και παρέδωσε απόφαση για σοβαρή σωματική βλάβη μετά περίπου τρία χρόνια, με αποτέλεσμα το αδίκημα να παραγραφεί, τιμωρήθηκε μόνο με στέρηση των αποδοχών της για 20 ημέρες, ενώ στα χέρια της επήλθε παραγραφή και για άλλη υπόθεση τροχαίου, καθώς θεώρησε την απόφαση μετά δύο χρόνια και τρεις μήνες!
– Εισαγγελέας Πρωτοδικών παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό γιατί αποκαλύφθηκε, όταν ήρθε η ώρα να μετατεθεί, πως δεν είχε προχωρήσει δεκάδες δικογραφίες που πλησίαζαν στον χρόνο της παραγραφής (5 χρόνια)…
https://www.facebook.com/note.php?note_id=338919166144770
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου