Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Γιούνκερ: " Γερμανία και Ολλανδία ήθελαν το ΔΝΤ στην Ελλάδα "......!

http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/121575/gioynker-germania-kai-ollandia-ithelan-to-dnt-stin-ellada 


Σε αποκαλύψεις για το πώς το ΔΝΤ μπήκε στην Ελλάδα και το πολιτικό σχέδιο κάποιων για την εξώθηση της Ελλάδας εκτός ευρώ προχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 



Γιούνκερ: Γερμανία και Ολλανδία ήθελαν το ΔΝΤ στην Ελλάδα 



Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, η έλευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα προήλθε κατόπιν πιέσεως τηςγερμανικής και της ολλανδικής πλευράς, που εξέφραζαν επιφυλάξεις στο να συμμετάσχουν στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς να υπάρχει εμπλοκή του Ταμείου.
«Ήμουν μεταξύ εκείνων που δεν επιθυμούσαν την παρουσία του, διότι όπως θεωρούσα τότε, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2010, ως Ε.Ε, θα ήμασταν σε θέση να ξεπεράσουμε το πρόβλημα χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ. {...} Όμως αργότερα φάνηκε ότι θα ήταν καλύτερο για λόγους αξιοπιστίας να είχαμε μαζί μας το ΔΝΤ. Τη συγκεκριένη άποψη ενστερνιζόταν αρχικά μόνον ηΟλλανδία και η Γερμανία» αποκαλύπτει ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
«Πολιτικό σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»
Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρεται σε σχέδιο κάποιων να θέσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, πολύ πριν το Νοέμβριο, οπότε και ο τότε πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου ζήτησε το δημοψήφισμα, στο οποίο επαναλαμβάνει την αντίθεσή του.
«Ήμουν πάντα αντίθετος σε όσους προσπαθούσαν να ωθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, να έχουν ένα πολιτικό σχέδιο που δεν άφηνε στην Ελλάδα καμία πιθανότητα παρά το να φύγει από την Ευρωζώνη», επισημαίνει, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας του στην προεδρία του Eurogroup.
«Δεν δώσαμε έμφαση στην ανάπτυξη»
Αναφερόμενος στη σκληρή λιτότητα που ακολουθεί η Ελλάδα, ο Γιούνκερ παραδέχεται ότι το πρόγραμμα προσαρμογής είναι λαθεμένο. «Δεν δώσαμε αρκετή έμφαση στη διάσταση της ανάπτυξης. Επιμείναμε σε μεγάλο βαθμό στη δημοσιονομική εξυγίανση και χωρίς καμία αμφιβολία, χωρίς καμία εναλλακτική λύση ή επιλογή η Ελλάδα τέθηκε αντιμέτωπη με μια δοκιμασία εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της», αναφέρει, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό που οδήγησε στην ύφεση.
Στα πλαίσια αυτά, ο Γιούνκερ προτείνει ένα έξυπνο μείγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και τόνωσης της ανάπτυξης. «Ήμασταν σκληροί όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά πολύ αδύναμοι στην άλλη σημαντική παράμετρο, της ανάπτυξης», παραδέχεται.
«Απαράδεκτοι κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί»
Παράλληλα, ο Γιούνκερ εξαπέλυσε βολές κατά πολιτικών και μέσων ενημέρωσης τηςΓερμανίας, που παρουσίαζαν λαθεμένη εικόνα για τους Έλληνες. «Αυτό ήταν εντελώς απαράδεκτο», αναφέρει, αποδίδοντας τις επιθέσεις κατά της χώρας μας στην «εγχώρια ατζέντα» και στον λαϊκίστικο τρόπο προσέγγισης του ελληνικού προβλήματος.
Βέβαια, ο πρόεδρος του Eurogroup προχωρά σε αυτοκριτική. «Δεν είμαι απαλλαγμένος από ταλάθη, ήμουν πολύ υπομονετικός απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι σε αυτούς που ήταν απρόθυμοι σε ό, τι είχε να κάνει με θέματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», επισημαίνει.
Επίσης, παραδέχεται ότι η Ευρώπη έκανε πολλούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καθώς πάντα έδινε την εντύπωση ότι βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: