Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Τα σαθρά θεμέλια της γερμανοποιούμενης Ευρώπης.

http://global-news1.weebly.com/5/post/2012/03/1.html 


Ιστορικά, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αποτελούν τις κοιτίδες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στην αρχαία Ελλάδα γεννήθηκαν η δημοκρατία και η φιλοσοφία. Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καθιερώθηκαν -άμα την εμφάνισή τους στην Αθήνα- οι νόμοι, οι περίφημοι leges. Απ’ την άλλη οι Ίβηρες, Ισπανοί και Πορτογάλοι, ήταν εκείνοι που τον διέδωσαν στον υπόλοιπο κόσμο -μαζί, βέβαια, με τους αφανισμούς ολόκληρων πληθυσμών(!)- μέσω της αποικιοκρατίας. ...                                                  Ωστόσο, φτάνοντας κανείς στις μέρες μας, διαπιστώνει τις ρωγμές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, καθώς οι προαναφερθείσες κοιτίδες είναι εκείνες που πλήττονται περισσότερο στη γηραιά ήπειρο έπειτα απ’ το νέο κραχ του 2008.


Για την κρίση καθεμιάς απ’ τις παραπάνω χώρες δύνανται να εντοπιστούν διάφορες αιτίες. Το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο και η διαφθορά τόσο συγκεκριμένων πολιτικών, όσο και του συνόλου του κρατικού τους μηχανισμού είναι μονάχα ορισμένες εξ’ αυτών. Εντούτοις, οι φωστήρες των Βρυξελλών, όπως και του Βερολίνου αποκρύπτουν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης, η οποία μαστίζει τους μεσογειακούς αυτούς λαούς.


Κατ’ αρχάς, το βασικό πρόβλημα που δύναται ν’ αντιληφθεί κανείς, αφορά την ύπαρξη τεραστίων ανισοτήτων εντός της Ευρώπης. Οι χώρες του Βορρά απολαμβάνουν τα υψηλά τους πλεονάσματα, ενώ αντιθέτως οι νοτιοευρωπαϊκοί λαοί φτάνουν στο έσχατο σημείο εξαιτίας των υψηλών τους ελλειμμάτων. Για τούτη, τη ντροπιαστική για το περίφημο «ευρωπαϊκό ιδεώδες» κατάσταση ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι Γερμανοί! Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, στην οποία υιοθετήθηκαν οι 3 οικονομικοί-οριοθετικοί κανόνες (ως 3% πληθωρισμός, 3% έλλειμμα προϋπολογισμού, 60% δημόσιο χρέος), ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της χώρας των Ράϊχ. Διότι, η άρνηση, εκ μέρους τους, σύστασης ενός μηχανισμού ανακύκλωσης πλεονασμάτων -τουλάχιστον 2 διαθέτουν οι Η.Π.Α. για τις ανισότητες της ενδοχώρας τους- σαφώς και εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους ως προς την εξασφάλιση επαρκούς ζήτησης για τα γερμανικά προϊόντα απ’ τα ελλειμματικά κράτη.


Άλλωστε, στις παραπάνω εξαγωγές τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία στήριξαν τα θεμέλια της οικονομικής τους κυριαρχίας. Και να πει κανείς ότι ήταν ηθικές; Τώρα γελάμε! Η πραγματικότητα αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Απ’ τη Siemens, της οποίας οι πρακτικές των ’’μαύρων βαλιτσών’’ είναι γνωστές σε όλη την οικουμένη -με τα ονόματα διεφθαρμένων Ελλήνων πολιτικών που βρίσκονται στ’ αρχεία της γερμανικής δικαιοσύνης χειραγωγεί η Frau Merkel τις ασκούμενες πολιτικές στο εν Ελλάδι προτεκτοράτο της!-; Είτε με τα υποβρύχια που γέρνουν, τα οποία προμηθεύθηκαν και οι Πορτογάλοι επί πρωθυπουργίας Μπαρόζο(!) (*1), και γενικότερα με το ζήτημα των εξοπλισμών; Για παράδειγμα, η υπόσχεση αγοράς γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafalle απ’ τις ένοπλές μας δυνάμεις ήταν σε κάθε περίπτωση ο βασικός λόγος, για τον οποίο συντάχθηκε με το βέτο του Καραμανλή ο νάρκισσος Nicola στο Βουκουρέστι, στην πρόταση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ!


Πάντως, στην ένταση της κρίσης που υφίσταται ο φτωχός Νότος, στο μέγιστο βαθμό συνέβαλε και ο τοκογλυφικός ρόλος των ’’εταίρων’’ μας. Το επιτόκιο δανεισμού της πατρίδος μας, πριν από 2 χρόνια, ήτο ομολογουμένως ληστρικό! Παρά το γεγονός ότι η Ε.Κ.Τ. δανείζει τις τράπεζες με 1% επιτόκιο, η υπό κατάρρευση Ελλάδα δανείστηκε με 6%! Επομένως, για ποιά αλλήλεγγύη μιλάμε; Βεβαίως και η χώρα μας είχε υποπέσει κατά το παρελθόν σε σοβαρά ατοπήματα υπερδανειζόμενη ξένα χρήματα, ώστε να γεμίζουν οι τσέπες πολιτικών λαμογιών και να εξυπηρετούνται οι πελατειακοί τους διορισμοί. Παρόλα αυτά, σε μια σχέση δανεισμού τις ευθύνες μοιράζονται τόσο οι δανειοδότες, όσο και οι οφειλέτες. Δεν ήξεραν οι Γερμανοί, πως κατά το παρελθόν παρείχαν τα πακέτα τους στους λαθρεπιβάτες της ευρωζώνης, υπό την ’’ευγενική χορηγεία’’ της Goldman Sachs; Αντιθέτως! Γνώριζαν τα πάντα, αλλά εθελοτυφλούσαν για να βρίσκουν εύκαιρους αγοραστές των προϊόντων τους! Μη ξεχνούν, άλλωστε, πως και οι ίδιοι δεν θεωρούνται και οι πιο φερέγγυοι. Το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις απ’ τις κτηνωδίες του Δ’ Ράϊχ ακόμη τις χρωστούν! 


Συμπερασματικά, απ’ τα παραπάνω δυνάμεθα ν’ αντιληφθούμε, πως οι μετακινούμενες τεκτονικές πλάκες οδηγούν στον όλεθρο το νότιο μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου κυριολεκτικώς βασανίζονται εξαιτίας, κυρίως, της ανεύθυνης στάσης των βορείων! Της συγκεκριμένης άποψης, βέβαια, είναι αναπόφευκτη η εναντίωση των κατά τόπους ευρωπαϊστών συμπατριωτών μας (πολιτικών, μιντιαρχών, πανεπιστημιακών κ.λ.π.), οι οποίοι υπεραμύνονται του ευρωπαϊκού τους ιδεώδους, κατηγορώντας συνάμα για όλα τους Έλληνες. Αρκεί να τους ενημερώσουμε όμως, πως πίσω απ’ το περίφημο αυτό ’’ιδεώδες’’, δεν βρίσκονταν Ευρωπαίοι οραματιστές, αλλά οι New Dealers, οι πολιτικοί απόγονοι του Roosevelt. Για να δεκτούν οι Η.Π.Α. να διαθέσουν ετησίως το 2% του Α.Ε.Π. τους μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ, για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, έθεσαν τους όρους τους! Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν η απάλειψη των οικονομικών φραγμών στο ευρωπαϊκό εμπόριο, μέσω της σύστασης της Ε.Κ.Α.Χ.(Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα) το 1951, όπως και η έναρξη της οικονομικής ολοκλήρωσης, με επίκεντρο την αναβίωση της γερμανικής βιομηχανίας! (*2) Αυτά ομολογούν πολλά...


(*1) Συνέντευξη της ευρωβουλευτού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας, Άννα Γκόμες στον Άρη Νάβα, περιοδικό Crash, τεύχος 11ο, Μάρτιος 2012, σελ.135


(*2) Βαρουφάκης Γ., Παγκόσμιος Μινώταυρος, εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2012, σελ. 151-157


Νίκος Σπ. Ζέρβας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: