Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Διχάζει τους συνταγματολόγους το σενάριο της ψήφου ανοχής


Του Κωνσταντινου Zουλα
Το σενάριο μιας ψήφου ανοχής σε μια κυβέρνηση που δεν θα είχε κατ’ ανάγκην την απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών προκάλεσε χθες εκτενείς συζητήσεις, με τους συνταγματολόγους μάλιστα να διαφωνούν μεταξύ τους. Με αφορμή το ενδεχόμενο να προκύψει μια κυβέρνηση Ν.Δ.–ΠΑΣΟΚ με τη χαλαρή στήριξη, π.χ., των κ. Φ. Κουβέλη και Π. Καμμένου ή και μια αριστερή (ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ) με μια ανοχή των δύο «μεγάλων» κομμάτων, κάποιοι συνταγματολόγοι υποστήριξαν ότι τούτο θα μπορούσε να συμβεί χωρίς οι στηρίζοντες να δώσουν ευκρινή ψήφο εμπιστοσύνης.
Συγκεκριμένα, επικαλέστηκαν το άρθρο 84 (παρ. 6), βάσει του οποίου πρόταση εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση μπορεί να δοθεί και από 120 βουλευτές (τα 2/5 της Βουλής) με την προϋπόθεση ωστόσο αυτοί να αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών. Με άλλα λόγια, το άρθρο αυτό ορίζει ότι μπορεί όντως να υπάρξει έγκριση μιας κυβέρνησης και από 120 βουλευτές, αν παρόντες είναι κατ’ ανώτατον 239, δηλαδή να απουσιάζουν εσκεμμένα τουλάχιστον 60.
Το σενάριο αυτό αναπαράχθηκε αμέσως στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, καθώς ερμηνεύθηκε ως μια συνταγματική διέξοδος που θα μπορούσαν, π.χ., να έχουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ή και του κ. Καμμένου. Δηλαδή να μην προσφέρουν ευθέως τη στήριξή τους στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά να δώσουν απλώς την ανοχή τους (ακόμη και διά της σκόπιμης απουσίας των βουλευτών τους στην κρίσιμη ψηφοφορία), έχοντας όμως συμφωνήσει προηγουμένως σε κάποιους όρους που προφανώς θα σχετίζονταν με την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Αμέσως άρχισαν να κυκλοφορούν και τα ακριβώς αντίθετα σενάρια. Δηλαδή, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να προσφέρουν «χαλαρή» ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση, π.χ., ΣΥΡΙΖΑ ή και ΣΥΡΙΖΑ– ΔΗΜΑΡ, και να μη δώσουν –ακόμη και για συμβολικούς λόγους– τις 151 ψήφους, αλλά μόνον 120.
Ολα τούτα, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, προέκυψαν από μια συγκεκριμένη ανάγνωση του Συντάγματος. Λίγο αργότερα, άλλοι συνταγματολόγοι –μεταξύ των οποίων ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος– διέψευσαν κατηγορηματικά ότι μπορεί να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης σε μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση μόνο από 120 βουλευτές. «Η δεδηλωμένη σε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση απαιτεί ασυζητητί 151 έδρες», είπε στην «Κ» το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος μεταξύ άλλων το άρθρο 37 που ορίζει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να διορισθεί πρωθυπουργός (και επομένως να προκύψει κυβέρνηση) να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών (δηλαδή 151 από τις 300).
Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε, επίσης, ότι το άρθρο 84 (που επιτρέπει την παροχή εμπιστοσύνης με 120 βουλευτές) δεν αναφέρεται σε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, αλλά μόνο σε μια κατοπινή παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, εφόσον αυτή ζητηθεί στη διάρκεια της θητείας της από τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Εξ ου και, όπως έλεγαν και άλλοι συνάδελφοί του, στο ίδιο άρθρο περιγράφονται και οι όροι που γίνεται δεκτή ή απορρίπτεται η αντίστοιχη πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Απαντώντας, τέλος, στο επιχείρημα των συναδέλφων του που προκάλεσαν τη χθεσινή συζήτηση ο κ. Λοβέρδος είπε ότι το άρθρο 37 δεν προσδιορίζει ως απαραίτητες τις 151 έδρες για να προκύψει δεδηλωμένη, διότι απλούστατα το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει ο συνολικός αριθμός των βουλευτών να περιοριστεί ακόμη και στους 200.
Η όλη διαφωνία, ωστόσο, μάλλον επιβεβαιώνει την αμηχανία που έχει προκαλέσει ακόμη και στους ειδικούς το προχθεσινό αποτέλεσμα, το οποίο όπως παραδέχονταν και οι δύο πλευρές, μοιάζει σαν να σχεδιάστηκε από τους ψηφοφόρους για να δοκιμάσει τις απώτατες αντοχές του πολιτικού συστήματος και της θεσμικής λειτουργίας του...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_3_08/05/2012_481516

Δεν υπάρχουν σχόλια: